Hiperaktif Çocuğa Nasıl Davranmalıyım?

Hiperaktif Çocuğa Nasıl Davranmalıyım?

Hiperaktif Çocuğa Nasıl Davranmalıyım?

Hiperaktif Çocuğa Nasıl Davranmalıyım?

Hiperaktif çocuklar davranışlarının çevresindeki insanları rahatsız ettiğini bilirler ancak bu durumu düzeltmek ellerinden gelmez.  Bu durumun üstesinden gelmek için yapılması gereken şey çocuğa sevgiyle yaklaşmak ve destek vermek olacaktır. 

Hiperaktivite bozukluğu olan çocukların davranışlarının ilerde düzeleceğini düşünülmemelidir. Eğer tedavi edilmezse çocuk ilerde davranış bozuklukları sergiler, akademik olarak başarısız olur. 

Hiperkativite bozukluğu olan bir çocuğa sahip ebeveynler durumdan dolayı kendilerini suçlamamalıdır. Hiperaktivite biyolojik kökenlidir ve çocuğun terbiye edilmemesi ile alakalı değildir. Hiperaktif çocuğun davranışlarına sinirlenilebilir ancak ona cezalar vermeyin ve dövmeyin. 
 
Çocuğa karşı sabırlı olunmalıdır.  Aşırı disiplin uygulanmamalıdır ve bunun tersini yapmak da doğru değildir.  

Hiperaktif bir çocuk uyulması gereken bir kurala uymadığında ona yapılacak olan kısıtlama hemen uygulanmalıdır.

Hiperaktif çocuk başarısızlıklarını ve duyduğu utancı gizlemek amaçlı yalan söyleyebilir. Bu durumda çocuğa dürüst olmasını söylemeli ve bu durumu aşması için destekte bulunmanız gerekmektedir. 

Hiperaktif çocuklar da diğer herkes gibi sevgi ve destek gördükleri sürece kendilerini daha iyi hissederler. Çocuğunuz olumlu hareketlerini desteklemeli, güzel sözler söylemeli ve desteklemelisiniz. Hiperaktif çocuğunuzun sizi, yakınlarınızı ve çevrenizdeki diğer kişileri rahatsız edecek kadar heyecan ve hareket dolu olduğu zamanlar mutlaka olacaktır. Böyle zamanlarda çocuğunuzun dikkatini dağıtacak başka aktiviteler bulmaya çalışmanız daha iyi olacaktır. 

Hiperaktif çocuklar çevresine karşı tekmeleme, ısırma gibi birçok harekette bulunabilir ve siz ona müdahale eetmek zorunda kalırsınız. Bu gibi durumlarla şöyle başa çıkılmalı; fiziksel ceza vermekten kesinlikle kaçınılmalı ve çocuğunuz sakinleşene kadar onu yalnız bırakmalısınız. 

Çocuğun davranışlarını kendisi ile değerlendirmek, davranışlarını uyarmak için ve davranışların ötürü çıkacak sorunları anlaması için onun sakin olduğu zamanları beklemelisiniz.