Gelişim Geriliği Nasıl Anlaşılır?

Gelişim Geriliği Nasıl Anlaşılır?

Gelişim Geriliği Nasıl Anlaşılır?

Gelişim Geriliği Nasıl Anlaşılır?

Anne ve baba, çocuklarının yaşıtlarına göre daha kısa veya daha zayıf olduğunu fark ettiğinde normal bir şekilde gelişiyor mu' diye düşünebilirler. Anne ve baba kısa boylu veya zayıf olduğu sürece genetik olduğu düşünülebilir ve akla böyle bir soru gelmeyebilir. 

Gelişim geriliği, yetersiz beslenmeye veya hormonal hastalıklara bağlı olarak da görülebilir. Çocuğunuzun gelişiminde gerilik olup olmadığını anlamak ve bu durumu doktoruna başvurmak için gelişim geriliği hakkında birkaç bilgi öğrenmenizin faydası olacaktır.

Gelişim geriliğinin genel olarak en belirgin özellikleri; boy uzaması ve kilo alma hızının yavaş olmasıdır. Çocuklar yaşlarına ve cinsiyetlerine bağlı olarak belirli şekillerde gelişim göstermektedir. Çocukların normal bir şekilde gelişip gelişmediğini anlamak için büyüme eğrilerinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Büyüme eğrisine göre kilo ile boy oranı %10'un altında olan çocuklar sınırda olarak kabul edilir, doktor kontrolüne ihtiyaç duyar.

Çocukların düzgün bir şekilde geliştiğinden emin olmak için boy ve kilo ölçümleri düzenli aralıklarla yapılır ve presentil değerleri kaydedilir. 

Gelişim Geriliğinin Nedenleri

Gelişim geriliğinin en yaygın nedeni, yetersiz beslenmedir. Sağlıklı bir şekilde gelişmek için en çok ihtiyaç duydukları besinleri almalarıdır. Diğer nedenleri ise;

- Kalp ve Akciğer Hastalıkları
- Büyüme hormonu eksikliği
- Tiroid bezinin yetersizliği

Gelişim Geriliği Nasıl Tedavi edilir?

Gelişim geriliği de diğer birçok rahatsızlık gibi erken sürede teşhis edildiği sürece büyük ölçüde tedavi edilebilir. Büyüme geriliği, doktorlar tarafından verilen beslenme tavsiyesi ile çocukların yaşıtları ile aynı boy ve kiloda olması amaçlanır.