Çocuklarda Davranış Bozukluğu

Çocuklarda Davranış Bozukluğu

Çocuklarda Davranış Bozukluğu

Çocuklarda Davranış Bozukluğu 

Çocuklar gelişim aşamalarını bulundukları ortamlara ve normlara göre düzenlerler. Ancak bu durum her zaman çok kolay olmayabilir. Zorlanan çocuklar kurallara uymada, empati kurmada zorlanabilir ve karşısındaki kişinin duygularını anlamlandıramaz. Çok çabuk öfkelenebilir, kavgalar başlatabilir, kurallarla çatışabilir, iftira ve yalan gibi davranışlar da sergileyebilmektedir. 

Davranış bozukluğu; çocukların içsel gerilimlerini davranışlarına yansıtmalarıdır.

Davranış bozukluğu; kişinin kendisini ve ailesini etkileyen, diğer kişilerin temel haklarının yok sayıldığı davranışlardan oluşmaktadır. 

Çocukların davranışlarının bir davranış bozukluğu olarak değerlendirilmesi için çocuğun davranışlarının yaşına uygun olup olmadığına, istenmeyen davranışların yoğunluğuna ve ne kadar şiddetli olduğuna bakılmaktadır. 

Belirtiler; kardeş kıskançlığı, konuşma bozukluğu, sinirlilik, inatçılık, küfretme, yalan söyleme gibi davranışlar bu bozukluğun nedeni olabilir. 

Tedavi Süreci

Davranış bozukluğu tedavi edilmediği sürece antisosyal kişilik bozukluğu ve daha şiddetli davranış bozukluklarına yol açabilir. 

Davranış bozukluğu vücutta sadece tek bir alanı etkilemez. Birçok alanı etkilediğinden dolayı kapsamlı bir tedavi süreci uygulanılır. Tedavi yöntemleri çocuğa özel olur ve çocuğun spesifik özellikleri üzerinde çalışılır. 

Tedavi sürecinde çocuğun olumlu ve başarılı olduğu konular keşfedilir, çocuğun kendine olan güveninin artmasına yardımcı olur ve çocukla olan bağların güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu süreçte çocuğa karşı vurma, susturma, ceza verme gibi davranışlar bırakılmalıdır. Bu tür davranışlar çocuk için oldukça olumsuz sonuçlara sebep olur ve tedavi pek bir işe yaramaz. 

Davranış bozukluğuna sahip bir çocuk, her ne olursa osun ailesi tarafından kabullendiğini ve sevildiğini hissetmelidir.